Primăvara este un sezon plin de viață – soarele începe să ne răsfețe cu razele sale calde, natura începe să înverzească și să înflorească, păsările ne încântă cu trilurile lor. Cu toate acestea, unii oameni nu se pot bucura de primăvară din cauza alergiilor. Aceste alergii sezoniere încep să apară de la finalul lunii februarie, se întind uneori chiar și până în octombrie, și provoacă neplăceri în rândul tuturor persoanelor alergice. Dacă te confrunți dintr-o dată cu secreții nazale abundente și cu un disconfort la nivelul ochilor, s-ar putea să nu fie o simplă răceală, ci o alergie la polen. Deși există câteva tratamente și remedii naturiste la care poți apela pentru a ameliora simptomele supărătoare, din păcate, alergiile nu dispar, ci se fac resimțite la fiecare contact cu alergenii.
Ce sunt alergenii?
Alergenii sunt proteine purtate de aer sau vehiculate de factori din mediul extern (medicamente, alimente, produse cosmetice, etc.) care intră în contact cu sistemul imunitar și provoacă o reacție exagerată, numită alergie. Alergenii ajung în organism în mai multe feluri: inhalare, contact direct cu pielea sau ingerare. Cei mai frecvenți alergeni sunt polenul, acarienii de praf, sporii de mucegai, latexul, proteinele din anumite alimente (ouă, lapte, soia, arahide, etc.), anumite metale, cum ar fi nichelul.
Care sunt plantele care dau alergii și când se manifestă polenizarea?
Primăvara este anotimpul în care plantele se trezesc la viață, la fel și alergiile. Alergiile sezoniere la plante încep cam din luna februarie și dispar la finalul lunii mai. În februarie, majoritatea alergiilor sunt cauzate de arbori precum alun, arin sau mesteacăn, în luna martie, lista de plante care dau alergii este completată cu plop sau salcie, iar în aprilie cele mai multe alergii se manifestă la polenul de salcâm sau păpădie, la stejar, liliac sau platan. Finalul primăverii reprezintă și finalul acestor alergii la plante – în luna mai, reacțiile alergice pot fi provocate de polenul de la iarba de gazon, golomat, secară, orz sau grâu. Chiar dacă nu se manifestă primăvara, ci mai degrabă în perioada august-octombrie, una dintre cele mai frecvent întâlnire și agresive alergii la polen este cea provocată de Ambrosia.
Ce persoane sunt predispuse la alergiile de primăvară?
Există persoane care nu au nicio alergie și dintr-o dată, ajung să se confrunte cu simptome ale unei alergii de primăvară. Specialiștii susțin că această sensibilitate la un anumit tip de alergen se dezvoltă în momentul în care ești expus la o cantitate mare de polen, însă, la unele persoane această alergie poate să apară mai devreme, la unele niciodată. De cele mai multe ori, persoanele predispuse la alergii de primăvară pe piele sunt cele care se confruntă în viața de zi cu zi cu tot felul de alte alergii (la alimente, medicamente, etc.). Dacă ai o alergie la proteina din lapte, ai mai multe șanse să fii alergic și la polen.
Alergii de primăvară la copii
În ultimii ani, s-a observat o creștere a numărului de cazuri de alergii în cazul copiilor mici, care nu au un sistem imunitar dezvoltat complet. Aceste alergii de primăvară la copii sunt declanșate de polen și apar după vârsta de 3-4 ani. Studiile realizate au arătat faptul că, în cazul copiilor, alergiile sunt provocate de anumite dezechilibre la nivelul sistemului imunitar, dezechilibre cauzate la rândul lor de factori precum o alimentație haotică, nașterea prin cezariană, excesul de medicamente (antibiotice), dar și factori genetici – dacă părinții sunt alergici la polen, există șanse mari ca și copilul să dezvolte o astfel de alergie.
Cum se manifestă alergiile? Simptome:
Nu există un răspuns unanim valabil la întrebarea ”Cum se manifestă alergiile?” pentru că simptomele variază de la o persoană la alta. Dacă nu te-ai confruntat până acum cu o alergie și vrei să cauți mai multe informații despre ”alergie simptome”, vei da peste o listă cu următoarele manifestări:
- Secreții nazale apoase,
- Ochi care se înroșesc și lăcrimează (majoritatea reacțiilor sunt de tipul “alergie ochi”),
- Strănut continuu,
- Mâncărimi la nivelul nasului și al ochilor,
- Nas înfundat.
În cazul în care o persoană suferă o reacție alergică gravă, se poate confrunta și cu tuse, respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație și o senzație apăsătoare la nivelul toracelui. Unele simptome pot fi ușor confundate cu cele ale unei răceli comune, însă îți poți da seama că ai dezvoltat o alergie în momentul în care simptomele persistă mai mult de 3 zile pe săptămână, timp de minim 4 săptămâni. Mai mult decât atât, te vei confrunta cu aceste simptome doar în momentul în care intri în contact cu alergenul, în timp ce o răceala banală se manifestă doar pe durata a câteva zile.
Care sunt cauzele alergiilor de primăvară?
Alergiile de primăvară sau alergiile sezoniere sunt cauzate de polenul arbuștilor și pomilor (se manifestă de obicei în perioada martie – iunie), de polenul gramineelor (gazon, secară, porumb, fân, etc.) sau de polenul erbaceelor. Țara noastră deține însă un record de cazuri la nivel european (alături de Bulgaria) la alergia la ambrozie, numită și ”febra fânului”. Această buruiană extrem de răspândită provoacă cea mai severă reacție alergică sezonieră.
Diagnosticul alergiilor de primăvară
Modalitatea cea mai sigură și eficientă de diagnostic a alergiilor de primăvară este realizarea unui test alergologic cutanat. Medicul injectează sub piele un eșantion dintr-un alergen diluat, iar dacă ești alergic, zona în care a fost injectat alergenul se va înroși și se va umfla. În multe cazuri, nici măcar nu este necesar un astfel de test pentru că îți vei da seama că ai de-a face cu o alergie în momentul în care simptomele încep să se manifeste la începutul primăverii, odată cu înverzirea pomilor. Un lucru interesant pe care ar trebui să îl știi despre aceste alergii de primăvară este faptul că ele apar în general după 3-4 ani de expunere constantă la alergenul care le provoacă. Există șanse mari ca în acest moment să ai contact zilnic cu un anumit alergen, cu polenul unei plante sau ale unui arbust, fără să știi, și să devii alergic dintr-o dată, peste câțiva ani. Partea mai puțin bună este faptul că nu poți preveni în niciun fel această reacție exagerată a sistemului imunitar.
Tratamente pentru alergiile de primăvară
Nu există un tratament specific pentru eliminarea alergiilor de primăvară, odată instalate. Majoritatea medicamentelor prescrise pentru alergiile de primăvară au rolul de a ameliora simptomele care apar și de a controla reacția alergică.
Tratamente simptomatice
Un tratament pentru alergia la polen are efect atâta timp cât este urmat, însă în momentul în care este întrerupt, simptomele reîncep să apară. Se prescriu antihistaminice orale, topice oculare sau nazale pentru ameliorarea mâncărimilor și a inflamațiilor care apar la nivelul nasului și al ochilor. În funcție de modul în care alergia se manifestă și cât de supărătoare poate fi pentru persoana alergică, medicul mai poate prescrie și alte medicamente antiinflamatorii, cortizonice sau necortizonice.
Tratamentul etiologic
Dacă tratamentul simptomatic are efect asupra efectelor alergiei, tratamentul etiologic acționează asupra cauzei. Imunoterapia este un astfel de tratament – medicul va administra o doză din ce în ce mai mare dintr-un anumit alergen pe durata a câteva luni, cu scopul de a crește toleranța sistemului imunitar la alergenul respectiv. În urma unui astfel de tratament curativ, sistemul imunitar nu va mai răspunde agresiv la contactul cu alergeni, însă în unele cazuri, imunoterapia se poate întinde chiar și pe durata a câțiva ani.
Tratamente naturiste
Există și câteva remedii pentru alergiile de primăvară sub formă de tratamente naturiste pe care le poți încerca. Spre exemplu, vitamina C, consumată în cantități mari (îți poți lua aportul de vitamina C din citrice) poate avea proprietăți antihistaminice și ajută la desfundarea nasului, iar vitamina E ajută în cazul problemelor respiratorii. Gălbenelele, urzica, echinacea, menta, spirulina și brusturele sunt doar câteva exemple de remedii naturiste care pot avea efect în perioada alergiilor. Cu toate acestea, dacă observi că simptomele se agravează, ar fi bine să consulți un medic pentru a-ți prescrie un tratament mai puternic.
Măsuri de prevenție a alergiilor de primăvară
În sezonul de primăvară, unele persoane stau cât mai mult pe afară pentru a se bucura de vremea frumoasă și de pomii înverziți, în timp ce persoanele alergice petrec cât mai mult timp în casă pentru a evita contactul cu polenul. Dacă faci parte din categoria persoanelor predispuse la alergii și vrei să eviți simptomele supărătoare ce apar în sezonul cald, iată câteva recomandări:
- Folosește purificatoare de aer care elimină praful, polenul, acarienii și alți alergeni care îți pot provoca probleme,
- Limitează expunerea – dacă știi că ești alergic la polen sau praf, poți limita expunerea la acești alergeni prin purtarea unei măști sau prin evitarea ieșirii din casă,
- Menține ordinea în casă – aspiră des și aerisește frecvent (mai puțin dimineața, în timpul sezonului de ambrozie pentru că atunci nivelurile de polen sunt cele mai ridicate),
- Schimbă hainele des, fă duș în fiecare seară, perie blana animalelor care stau și afară pentru că polenul se poate prinde peste tot,
- Poartă ochelari de soare pentru a-ți proteja ochii împotriva acțiunii polenului.