Articulațiile genunchilor joacă un rol fundamental în susținerea greutății corpului și în facilitarea mișcărilor complexe, necesare pentru desfășurarea activităților zilnice. Integritatea articulațiilor depinde de starea cartilajului articular, a meniscurilor, a ligamentelor încrucișate și a mușchilor din jurul articulației. Odată cu înaintarea în vârstă sau din cauza unor factori externi, riscul de apariție a gonartrozei crește semnificativ. În multe cazuri, gonartroza poate fi prevenită, prin efectuarea unor modificări ale stilului de viață.
Ce este gonartroza?
Gonartroza este o afecțiune caracterizată prin distrugerea treptată a cartilajului articular, în general pe fondul îmbătrânirii, traumatismelor repetate sau a unor anomalii biomecanice, care duc la pierderea treptată a funcției articulare și la apariția durerii, rigidității și inflamației în zona genunchiului.
Mecanisme de prevenire a gonartrozei
Gonartroza este o condiție cu multiple cauze potențiale, astfel că prevenția sa implică abordări multiple, care să vizeze însă același lucru: menținerea integrității structurale a articulației genunchiului. Se impune, printre altele, menținerea unei greutăți corporale optime, deoarece supraponderalitatea și obezitatea cresc sarcina exercitată asupra articulațiilor, accelerând astfel uzura cartilajului.
Se recomandă, de asemenea, evitarea sedentarismului, care poate avea efecte negative nu doar asupra sănătății sistemului osteo-articular și musculo-scheletal, ci și asupra sănătății generale. Activitatea fizică regulată poate contribui la stabilizarea articulației și la reducerea presiunii exercitate asupra cartilajului articular. Întărirea musculaturii coapsei, în special a cvadricepsului, este deosebit de importantă pentru protejarea ligamentelor încrucișate și pentru menținerea stabilității genunchiului.
Practicarea anumitor sporturi (precum tenisul de câmp sau fotbalul) sau a anumitor activități fizice (cum ar fi alergarea pe suprafețe dure) poate crește riscul traumatismelor de ligamente incrucisate, structuri fundamentale în menținerea stabilității genunchiului. Este important, de asemenea, modul de abordare a activităților zilnice aparent banale. O postură incorectă sau încălțămintea nepotrivită poate avea efecte negative importante pe termen lung.
Tratamentele moderne și abordările preventive
În cazul apariției simptomelor de gonartroză, tratamentul prompt este necesar pentru încetinirea progresiei afecțiunii și pentru menținerea calității vieții. O componentă a tratamentului o reprezintă educația pacientului cu privire la măsurile de auto-îngrijire și la tehnicile de protejare a articulației. În acest sens, exercițiile de kinetoterapie care vizează întărirea musculaturii și îmbunătățirea flexibilității, precum și utilizarea dispozitivelor de asistență (orteze) pentru stabilizarea genunchiului, pot avea un rol benefic în gestionarea simptomelor și în prevenirea progresiei bolii.
În funcție de gravitatea simptomelor și de preferințele individuale ale pacientului, medicul ortoped poate recomanda următoarele modalități de tratare gonartroza:
– fizioterapia (ajută la întărirea mușchilor din jurul genunchiului și la îmbunătățirea mobilității articulare);
– administrarea medicamentelor antiinflamatorii și analgezice (pentru reducerea durerii și a inflamației);
– injecțiile intraarticulare cu corticosteroizi sau acid hialuronic;
– utilizarea ortezelor sau a altor dispozitive de susținere (pentru a stabiliza genunchiul și a reduce sarcina pe articulație);
– intervențiile chirurgicale (pot fi necesare pentru restabilirea funcției și reducerea durerii).