Now Reading
Cum scapi de igrasie pe pereți? De ce apare și cum previi apariția ei

Cum scapi de igrasie pe pereți? De ce apare și cum previi apariția ei

Igrasia este unul dintre cele mai frecvente fenomene cu care se confruntă locuințele care nu sunt izolate corespunzător sau care au diverse probleme ce permit infiltrarea apei. Igrasia nu este doar o situație neplăcută din punct de vedere estetic, ci îți poate afecta grav sănătatea dacă nu acționezi în niciun fel pentru a o elimina. Combaterea igrasiei este de cele mai multe ori costisitoare pentru că presupune lucrări de reparații complexe. Cea mai bună formă de a scăpa de igrasie rămâne prevenția.

 

Ce este igrasia?

Igrasia reprezintă fenomentul de umezeală ce apare la nivelul pereților, persistă și provoacă diverse probleme, cum ar fi deteriorarea pereților, apariția mucegaiului și afectarea stării de sănătate. Igrasia reprezintă de fapt un surplus de apă pe care îl rețin porii materialului din care a fost realizat peretele.

 

Care este diferenta dintre igrasie si condens?

De multe ori, fenomenul de igrasie este confundat cu condensul. Atât igrasia, cât și condensul se formează ca urmare a unui nivel crescut de umiditate din interiorul unui spațiu. Diferența dintre cele două fenomene este durata de timp – condensul este trecător, în timp ce igrasia rămâne pe pereți până intervii tu. Cuvântul cheie pentru diferențiere este chiar ”persistență” – igrasia persistă, în timp ce condensul dispare chiar și după o simplă aerisire a încăperii.

 

Cum recunoști igrasia?

Procesul de formare al igrasiei este destul de simplu – pereții încep să rețină o cantitate mai mare de apă și se transformă într-un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor. Încep să apară petele de mucegai de obicei în colțuri, se extind pe suprafața pereților și la nivelul tavanului și treptat igrasia începe să distrugă tencuiala.  

 

Această igrasie pe pereții interiori nu apare dintr-o dată, ci se formează în timp. Însă, în momentul în care devine vizibilă este ușor de recunoscut, prin petele de mucegai. Există însă mai multe semne care te duc cu gândul la igrasie, cum ar fi mirosul stătut, de umezeală, ca și cum în cameră nu ar mai fi fost aerisit de mult, decojirea pereților sau apariția condensului pe suprafața ferestrelor.

 

Totuși, ar trebui să iei în considerare și faptul că unele semne nu indică neapărat igrasia. Spre exemplu, condensul este întâlnit destul de des în timpul iernii pe ferestre, dar asta nu înseamnă că te confrunți cu igrasia. La fel, mirosul stătut poate să apară dacă nu ai mai aerisit mult timp o anumită încăpere – ar trebui să îți pui probleme dacă aerisești zilnic și acest miros nu dispare.

 

De ce apare igrasia pe perete?

Multe persoane se întreabă de ce apare igrasia, iar răspunsul este unul destul de complex pentru că implică acțiunea mai multor factori. De cele mai multe ori, fenomenul de igrasie pe pereți apare în cazul construcțiilor realizate într-un mod neprofesionist, cu materiale ieftine sau în cazul locuințelor ce nu sunt termoizolate corect. Așadar, dacă te muți într-un apartament nou și după puțin timp observi pete de mucegai, nu ar mai trebui să te întrebi de ce se face igrasie în casă, ci ar trebui să mergi direct la constructor pentru explicații.

 

Iată care sunt principalii factori care duc la apariția igrasiei pe perete:

 

  • Lipsa unei hidroizolații corecte – dacă locuința nu este hidrolizată corespunzător, apa va pătrunde foarte ușor în structura pereților,
  • Probleme cu infiltrațiile de apă – există multe spații la nivelul pereților și mai ales al acoperișului prin care apa se poate infiltra,
  • Ventilarea slabă a locuinței – orice spațiu ar trebui aerisit în fiecare zi pentru a preveni apariția igrasiei,
  • Întunericul – dacă nu există prea multă lumină naturală într-un spațiu, sporii de mucegai se pot dezvolta extrem de rapid.

 

Pe ce tipuri de suprafețe apare igrasia?

Igrasia poate să apară pe tot tipul de suprafețe, de la vopsea, la tencuială și plăci de rigips, aducând deteriorări majore. Vopseaua se exfoliază, tencuiala cade, parchetul de umflă – toate aceste probleme duc la o degradare mai rapidă a locuinței și la cheltuieli mai mari. Mucegaiul, unul dintre semnele vizibile ale igrasiei se formează mai întâi în locuri întunecate – în colțul încăperilor, în spatele mobilierului, în spatele oglinzilor, iar în cazurile mai grave de igrasie poate să apară chiar și în dulap sau pe suprafața încălțămintei. Oriunde există umezeală persistentă, igrasia și mucegaiul își vor face loc.

 

De ce este igrasia periculoasa pentru sănătate?

Este important să te gândești la un plan pentru eliminarea igrasiei din pereți încă de la primele semne, înainte de a începe să cauzeze probleme de sănătate. Apariția sporilor de mucegai reprezintă o amenințare nu doar la adresa locuinței tale, ci și la adresa sănătății tale, a membrilor familiei și chiar și a animalelor de companie – cel mai periculos tip de mucegai este cel negru-verzui, care produce micotoxine. Sporii de mucegai inhalați într-o cantitate mică nu afectează prea tare organismul, însă, în momentul în care igrasia este ignorată și mucegaiul se răspândește, încep să apară și problemele de sănătate.

 

Iată câteva exemple de probleme pe care igrasia le poate cauza:

 

  • Astm – persoanele care suferă deja de astm se pot confrunta cu o înrăutățire a condiției medicale,
  • Alergii – chiar dacă nu ești o fire alergică, sporii de mucegai pot determina apariția unei rinite alergice,
  • Probleme respiratorii – aceste probleme se pot agrava în prezența igrasiei,
  • Iritații ale gâtului, ochilor sau pielii ce creează un disconfort major,
  • Migrene fără o explicație clară – multe persoane nu asociază aceste migrene cu mucegaiul din colțul camerei,
  • Apatie – au existat studii care au demonstrat faptul că inhalarea sporilor de mucegai pentru o perioadă mai lungă de timp poate avea efecte negative asupra sistemului nervos și poate produce chiar și depresie.

 

Este important să precizăm că igrasia nu produce probleme de sănătate tuturor persoanelor – cei care au o imunitate scăzută, se confruntă deja cu alergii sau alte afecțiuni cronice sunt mult mai predispuși la complicații. Specialiștii susțin că printre cele mai frecvente simptome provocate de inhalarea sporilor de mucegai se numără: strănut, tuse, nas înfundat, iritații la nivelul pielii, dureri în gât, respirație șuierătoare și disconfort la nivelul ochilor.

 

See Also

Cum scapi de igrasie?

De igrasie scapi mai greu pentru că nu vorbim de un simplu condens care trece de la sine. Dacă ștergi mucegaiul de pe perete și aplici un nou strat de vopsea, nu vei scăpa de igrasie pentru că de fapt nu ai scăpat de umezeală. Trebuie să tratezi cauza pentru a scăpa de efectul neplăcut – de cele mai multe ori, asta înseamnă lucrări de reparații costisitoare. Fie trebuie să repari țevile sparte care permit infiltrarea apei la nivelul pereților, fie trebuie să schimbi hidroizolația sau izolația pereților. Dacă igrasia a ajuns să afecteze în mod iremediabil pereții sau tavanul, se impun și lucrări de renovare. Ca să previi reapariția igrasiei, ar fi bine să folosești un mortar anti igrasie, o vopsea anti igrasie sau o soluție pentru igrasie care acționează ca o barieră impermeabilă ce împiedică formarea condensului.

 

Dacă te confrunți cu condens, ar fi bine să începi să monitorizezi nivelul umidiății din aer cu ajutorul unui instrument numit higrometru, pentru a nu ajunge să te întrebi mai târziu cum scapi de igrasie. Nivelul optim al umidității dintr-un spațiu este între 30% și 60%. În cazul în care umiditatea este prea mare, poți folosi un dezumidificator, iar dacă este prea mică, un umidificator este recomandat.

 

Cum repari un perete cu igrasie?

Dacă igrasia ți-a distrus peretele, înainte de a începe lucrările de reparații trebuie să identifici cauza – infiltrația de apă vine de la nivelul fundației, acoperișului sau al peretelui? Dacă problema este la izolarea peretelui, trebuie să dai jos totul până la zidărie și să refaci termoizolația, de data aceasta cu materiale de calitate, eficiente împotriva igrasiei. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să te asiguri că peretele este perfect uscat înainte de a te apuca de treabă. Există multe tratamente cu aplicare pe pereți ce au la bază substanțe ce permit închiderea porilor din pereți și care transformă apa în cristale. Unele soluții transformă peretele într-un zid impermeabil, rezistent la umiditate. După ce te-ai asigurat că peretele este uscat, poți trece la termoizolație, aplicarea tencuielii și a vopselei. Alege pentru toți acești pași produse anti igrasie care te ajută nu doar să previi o reapariție a igrasiei, ci și cheltuieli viitoare pentru repararea peretelui deteriorat de igrasie.

 

Dacă igrasia nu a reușit să deterioreze foarte mult peretele, uneori este de ajuns să folosești o soluție impotriva igrasiei pentru pereți, pentru a șterge primele urme ale acestui fenomen și a stopa evoluția sa. Dacă acționezi încă din stadiul condensului, nu va mai trebui să te gândești la măsuri de combatere a igrasiei.

 

Cum prevenim apariția igrasiei?

Din categoria remediilor împotriva igrasiei, cel mai bun îl reprezintă prevenția. Nu degeaba se spune că prevenția reprezintă cea mai eficientă armă pe care o ai împotriva igrasiei. Dacă te afli în etapa în care îți construiești o locuință, trebuie să acorzi atenția necesară acestui proces pentru a nu avea probleme mai târziu – folosește materiale de construcții de calitate (chiar dacă asta implică costuri mai mari), lucrează doar cu profesioniști cu experiență și asigură-te că lucrările sunt corect executate (multe dintre problemele cu igrasia provin dintr-o executare incorectă a lucrărilor de izolare).

 

 Iată și alte modalități prin care poți preveni cu succes apariția igrasiei:

 

  • Menținerea umidității optime – igrasia reprezintă o stare de umiditate persistentă, deci dacă nivelul de umiditate este constant și în limitele optime, nu te vei confrunta cu acest fenomen prea curând,
  • Hidroizolarea pereților – una dintre cele mai frecvente cauze de apariție a igrasiei este lipsa hidroizolării pereților,
  • Utilizarea produselor anti igrasie (vopsele, mortar, etc.) – dacă utilizezi de prima dată astfel de produse, vei preveni cu succes apariția igrasiei,
  • Alege o hotă performantă – igrasia apare în spațiile cu umiditate ridicată, cum ar fi baia și bucătăria, deci este important să controlezi cantitatea de aburi care circulă în aceste camere,
  • Nu usca hainele în casă – acest obicei duce la creșterea nivelului de umiditate din interiorul locuinței,
  • Aerisește frecvent, folosește un purificator de aer sau un ventilator,
  • Folosește un higrometru pentru a ști exact care este nivelul umidității dintr-o cameră și folosește un dezumidificator/umidificator dacă este necesar,
  • Asigură-te că pătrunde cât mai multă lumină naturală în locuință.
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.